WARZYWA Z POLĘDWICZKĄ A’LA CHIŃCZYK

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 papryka
  • 2-3 małe cukinie
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 duże garście zielonej fasolki
  • ½ słoika kukurydzy w zalewie BIO
  • 4 małe cebule
  • 3-4 cm imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szkl. sosu sojowego bezglutenowego
  • 3 szkl. wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • mąka ziemniaczana

PRZYGOTOWANIE:

Na oliwie z oliwek w woku duszę cebulę pokrojoną w pióra, czosnek pokrojony w grubą kostkę lub plastry oraz obrany ze skórki i bardzo drobno pokrojony w kosteczkę imbir.


Polędwiczkę kroję w cienkie paseczki, wrzucam do woka i zalewam
wodą. Duszę parę minut, aby mięso nie było surowe.

Paprykę kroję w paseczki, kapustę pekińską (raczej tę dolną, białą część) kroję w grubą kostkę, paski i wrzucam do woka. Przykrywam.

Cukinie ze skórką kroję na pół, a następnie w plastry i wrzucam do reszty.

Tak samo kukurydzę oraz zieloną fasolkę (mrożoną dodaję bezpośrednio,
świeżą należy wcześniej zblanszować).

Wszystko zalewam sosem sojowym, dodaję cynamon i przez chwilę duszę. Jednak warzywa nie mogą być zbyt miękkie (warto zachować strukturę każdego z nich oraz kolor). Jeśli danie nie jest zbyt ostre dodaję więcej drobniutko pokrojonego imbiru.

W zależności od tego jaką miękkość warzyw chcę uzyskać duszę całość kilka do kilkunastu minut. Chcąc nieco zagęścić sos dodaję mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody
i zagotowuję.

SMACZNEGO ☺.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.