Zdrowe odżywianie (a nie dieta)
„Tyle ile ludzi, tyle opinii” – znacie to powiedzenie? Ma się całkiem dobrze także w obszarze związanym ze zdrowym odżywianiem.
Często na naszej grupie Zielone Zdrowie widzę pytania: czy mogę jeść płatki jaglane, czy mogę jeść orzechy, czy miód jest dozwolone w trakcie oczyszczania? itp. Ten ebook powstał z myślą o Tobie. Podpowiadam co jeść, a czego nie zalecam (to moja opinia i moje rekomendacje). To co? Zaczynamy?
Produkty na 5+
Chlorofil
Jest grupa produktów, które dzięki wyjątkowym właściwościom wspierają proces oczyszczania w naszym organizmie. Nazwałam je produktami na piątkę z plusem. Możemy jeść ich nieograniczoną ilość a one odwdzięczą nam się ilością witamin, minerałów oraz enzymów wspierających detox naszego ciała.
Najzdrowszą grupą pokarmów są zdecydowanie zielone warzywa. Ich ogromną zaletą jest posiadany chlorofil. To on nadaje im kolor zielony. Chlorofil w skrócie: poprawia odporność i przenosi tlen przez co odżywia całe nasze ciało. Chlorofil jest tak samo potrzebny do życia, jak słońce! Dodaje energii, można nawet powiedzieć, że chlorofil to energia słoneczna zawarta w pożywieniu.
W zielonych liściach roślin pod wpływem światła słonecznego dokonuje się proces fotosyntezy. Chlorofil jest zielonym pigmentem absorbującym światło słoneczne. Ta cząsteczka przekształca światło słoneczne w energię chemiczną. Cząsteczka chlorofilu często jest nazywana żywą krwią roślin, ponieważ jest zbudowana analogicznie z cząsteczką hemoglobiny. Podobnie jak hemoglobina, chlorofil ma zdolność łączenia się z tlenem. Skąd ta analogia?
W centrum hemoglobiny znajduje się atom żelaza, a w centrum cząsteczki chlorofilu atom magnezu.
Codzienne spożywanie pokarmów bogatych w chlorofil dodaje nam energii i wigoru. Dieta bogata w chlorofil chroni przed chorobami i jest naturalnym protokołem przeciwrakowym.
Chlorofil oczyszcza krew i odkwasza. To wpływa na zahamowanie wzrostu i rozwoju bakterii, grzybów, wirusów, a także komórek nowotworowych. Ta magiczna cząsteczka w ten sposób uzdrawia narządy wewnętrzne i natlenia organizm. Są najmniej przetworzone a zarazem zawierają dużo mniej cukrów niż owoce.
PRODUKTY Z CHLOROFILEM:
• Jarmuż
• Szpinak
• Brokuły
• Botwina, natka pietruszki
• Ogórki
• Wodorosty morskie