OBŁĘDNIE CZEKOLADOWE CIACHO JAGLANE a’la Brownie

ZDROWE SŁODKOŚCI

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 3 szkl. mleka roślinnego
  • 1 ½ szkl. daktyli
  • 1 szkl. wody
  • 4 łyżki oleju kokosowego extra virgin
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek kakao

Polewa

  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżki ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mleka roślinnego

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle zalewam gorącą wodą i moczę najlepiej całą noc. Kaszę jaglaną dokładnie płuczę, a następnie zalewam mlekiem roślinnym i gotuję ok. 20 min.

Po tym czasie przekładam do kaszy daktyle razem z wodą i odstawiam na kilkanaście minut (daktyle najlepiej dodawać powoli, bo duże znaczenie ma jakich użyjemy, czy są to małe daktyle suszone czy świeże duże – te drugie mają zdecydowanie więcej smaku i słodyczy). Całość następnie dokładnie blenduję, dokładam kakao, mąkę ziemniaczaną oraz olej kokosowy i mieszam.

Do sylikonowej formy przekładam czekoladową masę, przykrywam delikatnie papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika
rozgrzanego do 180st. C na ok. 30-40 min.

W rondlu rozpuszczam masło, dodaję kakao, cukier kokosowy lub ksylitol oraz mleko roślinne.


Mieszam i czekam chwileczkę, aż polewa zacznie delikatnie gęstnieć. Upieczone ciasto pokrywam dokładnie polewą.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.