ZDROWE SŁODKOŚCI
Składniki:
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 3 szkl. mleka roślinnego
- 1 ½ szkl. daktyli
- 1 szkl. wody
- 4 łyżki oleju kokosowego extra virgin
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek kakao
Polewa
- 2 łyżki masła
- ½ łyżki ksylitolu lub cukru kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki mleka roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle zalewam gorącą wodą i moczę najlepiej całą noc. Kaszę jaglaną dokładnie płuczę, a następnie zalewam mlekiem roślinnym i gotuję ok. 20 min.
Po tym czasie przekładam do kaszy daktyle razem z wodą i odstawiam na kilkanaście minut (daktyle najlepiej dodawać powoli, bo duże znaczenie ma jakich użyjemy, czy są to małe daktyle suszone czy świeże duże – te drugie mają zdecydowanie więcej smaku i słodyczy). Całość następnie dokładnie blenduję, dokładam kakao, mąkę ziemniaczaną oraz olej kokosowy i mieszam.
Do sylikonowej formy przekładam czekoladową masę, przykrywam delikatnie papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika
rozgrzanego do 180st. C na ok. 30-40 min.
W rondlu rozpuszczam masło, dodaję kakao, cukier kokosowy lub ksylitol oraz mleko roślinne.
Mieszam i czekam chwileczkę, aż polewa zacznie delikatnie gęstnieć. Upieczone ciasto pokrywam dokładnie polewą.
SMACZNEGO!