Są domowe wywary i mikstury które u mnie sprawdziły się na medal i chętnie się nimi z Tobą podzielę. Dzisiaj wrzucam dwa przepisy – Antygrypina i Imbirowy napar.
Antygrypina nazywana jest antybiotykiem z grejpfruta. Sprawdźcie, przetestujcie jak działa.
Antygrypina – składniki | |
---|---|
Czosnek | 1 ząbek |
Cytryna bez pestek | 1 szt. mała, obrana |
Miód | 2 czubate łyżki |
Grejpfrut | 1 szt. przekrojony na 2 polówki – nie usuwać pestek |
Woda | 800 g |
Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz wody) umieścić w blenderze i zmiksuj. Uzupełnić wodą, zamieszaj.
Antygrypina doskonała jest na przeziębienie, dlatego najlepiej podawać ją na ciepło (podgrzewając).
Imbirowy napar to kolejny wojownik, który wspiera nas w walce z przeziębieniem, pomaga podczas oczyszczania i ogrzewa nasz organizm.
Imbirowy napar – składniki | |
---|---|
Korzeń imbiru (obrany) | 5cm |
Miód | 2 łyżki |
Cytryna | 2 plastry |
Cynamon | wg. uznania |
Przygotowanie: Imbir pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do szklanki z wrzątkiem i dodaj plastry cytryny. Kiedy napar nieco przestygnie, dopraw go do smaku szczyptą cynamonu oraz miodem. Napar możesz wzbogacić o kilka goździków.