Kto mnie zna, ten wie, że właściwości kurkumy będę zachwalała wszędzie, dlatego przepisu na złote mleko nie mogło zabraknąć w moim zestawieniu.
Złote mleko – składniki | |
---|---|
Pasta z kurkumy(możesz również użyć kurkumy w proszku + szczypta czarnego pieprzu) |
1 łyżeczka |
Mleko (roślinne lub kozie) | 1 szklanka |
Masło klarowane lub olej migdałowy | 1/2 – 1 łyżka |
Jasny miód do smaku np. lipowy | wg. uznania |
Przygotowanie: Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać razem, a następnie podgrzać. Złotego mleka nie powinno się gotować.
Jeśli używasz kurkumy w proszku, najlepiej wcześniej ugotuj ją w połowie szklanki wody przez 8 minut i dopiero potem użyj jej do złotego mleka. Rozpuszcza się w mleku o wiele lepiej, zachowując swoje prozdrowotne właściwości.
W tym wariancie używam pół szklanki wody do gotowania kurkumy i pół szklanki mleka roślinnego do sporządzenia napoju.
Mój napój wzbogacam o imbir, cynamon, kardamon lub odrobinę gałki muszkatołowej – zdrowo i pysznie!