Złote mleko

Kto mnie zna, ten wie, że właściwości kurkumy będę zachwalała wszędzie, dlatego przepisu na złote mleko nie mogło zabraknąć w moim zestawieniu.

Złote mleko – składniki
Pasta z kurkumy
(możesz również użyć
kurkumy w proszku + szczypta czarnego pieprzu)
1 łyżeczka
Mleko (roślinne lub kozie) 1 szklanka
Masło klarowane lub olej migdałowy 1/2 – 1 łyżka
Jasny miód do smaku np. lipowy wg. uznania

Przygotowanie: Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać razem, a następnie podgrzać. Złotego mleka nie powinno się gotować.

Jeśli używasz kurkumy w proszku, najlepiej wcześniej ugotuj ją w połowie szklanki wody przez 8 minut i dopiero potem użyj jej do złotego mleka. Rozpuszcza się w mleku o wiele lepiej, zachowując swoje prozdrowotne właściwości.
W tym wariancie używam pół szklanki wody do gotowania kurkumy i pół szklanki mleka roślinnego do sporządzenia napoju.

Mój napój wzbogacam o imbir, cynamon, kardamon lub odrobinę gałki muszkatołowej – zdrowo i pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.