Wyśmienite placki z cukinii

Składniki:

2 małe cukinie (do 20 cm) długości lub 1,5 dużej

3 jajka

ok. 5 łyżek bułki tartej lub więcej

sól, pieprz

olej kokosowy do smażenia

1 łyżka zieleniny

Przygotowanie:

Ścieramy na małych oczkach cukinię razem ze skórką (jeśli jest świeża). Solimy i odstawiany na min. 10 minut. aż puści sok. Sok z cukinii wypijamy. 🙂 W między czasie ubijamy pianę z białek. Odciskamy (najlepiej przy pomocy rąk) cukinię bardzo dokładnie, aby zostały suche wiórki. Następnie stopniowo dodajemy do cukinii bułkę tartą (3 łyżki). Mieszamy. Dodajemy żółtka, posiekaną zieleninę, pianę z białek, sól, pieprz i sprawdzamy konsystencję. Musi być bardzo gęsta i bardzo powoli zsuwać się z łyżki. Jeśli tak nie jest, dodajemy więcej bułki tartej. Zwykle wychodzi koło 5. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym lub maśle klarowanym na złoty kolor. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.