Składniki:
2 małe cukinie (do 20 cm) długości lub 1,5 dużej
3 jajka
ok. 5 łyżek bułki tartej lub więcej
sól, pieprz
olej kokosowy do smażenia
1 łyżka zieleniny
Przygotowanie:
Ścieramy na małych oczkach cukinię razem ze skórką (jeśli jest świeża). Solimy i odstawiany na min. 10 minut. aż puści sok. Sok z cukinii wypijamy. 🙂 W między czasie ubijamy pianę z białek. Odciskamy (najlepiej przy pomocy rąk) cukinię bardzo dokładnie, aby zostały suche wiórki. Następnie stopniowo dodajemy do cukinii bułkę tartą (3 łyżki). Mieszamy. Dodajemy żółtka, posiekaną zieleninę, pianę z białek, sól, pieprz i sprawdzamy konsystencję. Musi być bardzo gęsta i bardzo powoli zsuwać się z łyżki. Jeśli tak nie jest, dodajemy więcej bułki tartej. Zwykle wychodzi koło 5. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym lub maśle klarowanym na złoty kolor. Smacznego!