Smalec z fasoli

smalec z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli,
  • 2 cebule,
  • 4 suszone śliwki,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ziele angielskie,
  • 1 jałowiec,
  • 1 goździk,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz,
  • delikatny olej do smażenia.

Przygotowanie:

Cebulę posiekać w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota.

W międzyczasie fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu,
soli i ¼ szklanki zimnej wody, odstawić. Śliwki pokroić na małe kawałki.
Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła.

Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli,
miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach.

Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę – kawałki cebulki i śliwek powinny być wyczuwalne.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.