Składniki:
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mąki owsianej (bezglutenowej)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml wody
- 200 ml mleka (może być sojowe, jaglane, migdałowe)
- 4 jajka
- 40 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie:
Masło rozpuść w garnuszku, a następnie wszystkie składniki połącz dokładnie za pomocą miksera lub blendera.
Na patelnię wyłóż odrobinę masła klarowanego i rozprowadź je za pomocą ręcznika papierowego.
Wylewaj tylko tyle ciasta by cienką warstwą wypełniło całą powierzchnię patelni. Smaż z dwóch stron do zrumienienia.
Jeżeli zauważysz, że ciasto gęstnieje w trakcie przygotowywania, dodaj trochę więcej mleka lub wody aby zachowało odpowiednią konsystencję.