Bezglutenowe naleśniki

naleśniki bez glutenu bezglutenowe śniadanie celiakia

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka (może być sojowe, jaglane, migdałowe)
  • 4 jajka
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Przygotowanie:

Masło rozpuść w garnuszku, a następnie wszystkie składniki połącz dokładnie za pomocą miksera lub blendera.

Na patelnię wyłóż odrobinę masła klarowanego i rozprowadź je za pomocą ręcznika papierowego.

Wylewaj tylko tyle ciasta by cienką warstwą wypełniło całą powierzchnię patelni. Smaż z dwóch stron do zrumienienia.

Jeżeli zauważysz, że ciasto gęstnieje w trakcie przygotowywania, dodaj trochę więcej mleka lub wody aby zachowało odpowiednią konsystencję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.