Łódeczki cukiniowe

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 2 pomidory/ 1 puszka pomidorów
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • ½ szkl. kaszy gryczanej/ jaglanej/ quinoa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka koperku
  • płatki migdałowe/ płatki drożdżowe nieaktywne
  • szczypiorek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki kuminu ewentualnie

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gotuję.

Cukinie wydrążam. Powstałe łódeczki prószę solą i pieprzem i układam na blasze.

Środki kroję w kosteczkę.

Na patelni na oliwie podsmażam cebulę. Kroję drobno paprykę i dodaję.

Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w kosteczkę i przekładam na patelnię.

Dodaję pokrojone środki cukinii i duszę, aż warzywa zmiękną.

Następnie dodaję kaszę i koperek, mieszam wszystko razem i doprawiam.

Powstałym farszem uzupełniam łódeczki, na wierzchu układam pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe i wkładam do piekarnika rozgrzanego do
180 st. C na ok. 40 min, aż cukinie nieco zmiękną.

Parę minut przed wyjęciem posypuję łódeczki płatkami migdałowymi lub drożdżowymi (dają serowy posmak) i jeszcze chwileczkę zapiekam.

Posypuję posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.