Składniki:
- 3 cukinie
- 2 pomidory/ 1 puszka pomidorów
- 1 papryka
- 1 cebula
- ½ szkl. kaszy gryczanej/ jaglanej/ quinoa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżka koperku
- płatki migdałowe/ płatki drożdżowe nieaktywne
- szczypiorek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki kuminu ewentualnie
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gotuję.
Cukinie wydrążam. Powstałe łódeczki prószę solą i pieprzem i układam na blasze.
Środki kroję w kosteczkę.
Na patelni na oliwie podsmażam cebulę. Kroję drobno paprykę i dodaję.
Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w kosteczkę i przekładam na patelnię.
Dodaję pokrojone środki cukinii i duszę, aż warzywa zmiękną.
Następnie dodaję kaszę i koperek, mieszam wszystko razem i doprawiam.
Powstałym farszem uzupełniam łódeczki, na wierzchu układam pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe i wkładam do piekarnika rozgrzanego do
180 st. C na ok. 40 min, aż cukinie nieco zmiękną.
Parę minut przed wyjęciem posypuję łódeczki płatkami migdałowymi lub drożdżowymi (dają serowy posmak) i jeszcze chwileczkę zapiekam.
Posypuję posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!