ORZECHOWE KOTLECIKI BROKUŁOWE

lunch box

Składniki:

  • 1 brokuł bez trzonu
  • 4-5 ziemniaków
  • 6-7 łyżek orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka koperku
  • 1 cebula
  • 1 jajko ewentualnie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • płatki kukurydziane niesłodzone lub dowolna mąka
  • (kukurydziana / ryżowa / jaglana)
  • tłuszcz do smażenia: smalec gęsi / olej kokosowy
  • rafinowany
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Brokuł oraz ziemniaki gotuję do miękkości, a następnie ugniatam tłuczkiem do ziemniaków na puree.

Cebulę szklę na oliwie na patelni.


Do puree dodaję cebulę, zmielone orzeszki, posiekany koperek i doprawiam solą i pieprzem.

Całość wstawiam na ok. 30. min do lodówki. Formuję malutkie kotleciki,
otaczam w pokruszonych płatkach kukurydzianych lub mące i smażę chwilę na niewielkiej ilości tłuszczu.

Jeśli zdarzy się, że kotleciki wyjątkowo nie dają się smażyć,
odwracać itp. należy pomóc sobie dodając jajko.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.