lunch box
Składniki:
- 1 brokuł bez trzonu
- 4-5 ziemniaków
- 6-7 łyżek orzeszków ziemnych
- 1 łyżka koperku
- 1 cebula
- 1 jajko ewentualnie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płatki kukurydziane niesłodzone lub dowolna mąka
- (kukurydziana / ryżowa / jaglana)
- tłuszcz do smażenia: smalec gęsi / olej kokosowy
- rafinowany
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Brokuł oraz ziemniaki gotuję do miękkości, a następnie ugniatam tłuczkiem do ziemniaków na puree.
Cebulę szklę na oliwie na patelni.
Do puree dodaję cebulę, zmielone orzeszki, posiekany koperek i doprawiam solą i pieprzem.
Całość wstawiam na ok. 30. min do lodówki. Formuję malutkie kotleciki,
otaczam w pokruszonych płatkach kukurydzianych lub mące i smażę chwilę na niewielkiej ilości tłuszczu.
Jeśli zdarzy się, że kotleciki wyjątkowo nie dają się smażyć,
odwracać itp. należy pomóc sobie dodając jajko.
SMACZNEGO!