Polenta wytrawna, czyli ekspresowa przekąska która kochają dzieci
1 szkl grysiku kukurydzianego/ kaszy kukurydzianej 1 szkl. grysiku kukurydzianego / kaszy
BIO kukurydzianej BIO
4-5 szkl wody/ bulionu warzywnego 4-5 szkl. wody / bulionu warzywnego
2 łyżki masła 2 łyżki masła
1⁄2 łyżeczki słodkiej papryki 1⁄2 łyżeczki słodkiej papryki
sól sól
PRZYGOTOWANIE: Gotuję wodę lub bulion. Do 3 szkl. płynu wsypuję grysik lub kaszkę i mieszam trzepaczką do jajek (to bardzo ważne, aby nie było grudek). Gdy płyn zostanie wchłonięty, dolewam jeszcze 1-2 szkl. płynu, dodaję masło, sól i paprykę, mieszam, gotując przez chwilę i odstawiam na bok. Kaszka i grysik zachowują się inaczej, więc na bieżąco decyduję ile płynu dolewam, zwykle 4-5 szkl. Gotową polentę wylewam na talerz / formę do ciasta. Gdy przestygnie kroję. SMACZNEGO☺.