Składniki:
- 4-5 cukinii
- 4 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1 szkl. ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ szkl. migdałów
- ½ szkl. słonecznika
- ½ łyżeczki czubricy zielonej
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- bezglutenowego ½ szkl. wody
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalewam wodą oddzielnie słonecznik, migdały oraz ciecierzycę, moczę przez noc.
Ciecierzycę gotuję do miękkości.
W woku na oliwie z oliwek duszę pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek.
Pomidory polewam wrzątkiem i obieram ze skórki, następnie kroję w grubą kostkę i wrzucam do woka.
Cukinie obieram, oprócz jednej (jedną zostawiam ze skórką), następnie kroję wszystkie w dość grubą kostkę.
Paprykę kroję w kostkę lub paski i również wrzucam do woka.
Wlewam wodę i duszę ok. 15 min.
Dodaję słonecznik, obrane ze skórki migdały (po namoczeniu skórka schodzi ona bardzo łatwo) oraz ugotowaną wcześniej ciecierzycę lub
dodaję tę z puszki.
Doprawiam wszystko sosem sojowym, solą (jeśli potrzeba), pieprzem oraz czubricą (naprawdę polecam, bo nadaje fajny smak warzywom).
Duszę wszystko razem ok. 20 min, aż warzywa zmiękną.
Następnie trzymam jeszcze leczo w woku pod przykryciem jakiś czas, aby smaki się połączyły.
SMACZNEGO!