CHRUPIĄCE LECZO WARZYWNE

Składniki:

  • 4-5 cukinii
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 szkl. ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szkl. migdałów
  • ½ szkl. słonecznika
  • ½ łyżeczki czubricy zielonej
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • bezglutenowego ½ szkl. wody

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalewam wodą oddzielnie słonecznik, migdały oraz ciecierzycę, moczę przez noc.

Ciecierzycę gotuję do miękkości.

W woku na oliwie z oliwek duszę pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek.

Pomidory polewam wrzątkiem i obieram ze skórki, następnie kroję w grubą kostkę i wrzucam do woka.

Cukinie obieram, oprócz jednej (jedną zostawiam ze skórką), następnie kroję wszystkie w dość grubą kostkę.

Paprykę kroję w kostkę lub paski i również wrzucam do woka.

Wlewam wodę i duszę ok. 15 min.

Dodaję słonecznik, obrane ze skórki migdały (po namoczeniu skórka schodzi ona bardzo łatwo) oraz ugotowaną wcześniej ciecierzycę lub
dodaję tę z puszki.

Doprawiam wszystko sosem sojowym, solą (jeśli potrzeba), pieprzem oraz czubricą (naprawdę polecam, bo nadaje fajny smak warzywom).

Duszę wszystko razem ok. 20 min, aż warzywa zmiękną.

Następnie trzymam jeszcze leczo w woku pod przykryciem jakiś czas, aby smaki się połączyły.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.