1⁄2 kapusty pekińskiej 1⁄2 kapusty pekińskiej
3 marchewki 3 marchewki
1 pietruszka 1 pietruszka
1⁄2 – 1⁄4 selera 1⁄2 – 1⁄4 selera
1 tofu naturalne lub wędzone EKO 1 tofu naturalne lub wędzone EKO
1 puszka pomidorów 1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku 3 ząbki czosnku
1 cebula 1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki
1⁄2 łyżeczki ostrej papryki 1⁄2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ziół prowansalskich
woda woda
mleko roślinne ryżowe lub owsiane mleko roślinne ryżowe lub owsiane
PRZYGOTOWANIE: W garnku na oliwie z oliwek podsmażam cebulę z czosnkiem, cynamonem i papryką. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieram na tarce na grubszych oczkach, wrzucam do garnka z cebulą, chwilę podsmażam ciągle mieszając, a następnie zalewam wodą i gotuję parę minut. Dodaję poszatkowaną kapustę pekińską, pomidory i zalewam mlekiem roślinnym (płynu musi być tyle, aby przykrył wszystko). Gotuję, aż kapusta nieco zmięknie. Dorzucam pokrojone w kostkę tofu, zioła prowansalskie i gotuję, aż wszystkie warzywa będą dostatecznie miękkie. SMACZNEGO ☺.