Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka
- ½ szkl płatków owsianych 1-2 jajka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 passata pomidorowa
- woda
- mąka owsiana
- mleko roślinne owsiane/ ryżowe
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane moczę w wodzie.
Do mięsa dodaję jajka, startą na drobnych oczkach marchewkę, podduszoną na oliwie cebulę, odciśnięte z wody płatki owsiane, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszam.
Do garnka wlewam passatę, dodaję mleko ryżowe (do smaku).
Formuję pulpeciki, obtaczam w mące owsianej i wrzucam do garnka z sosem pomidorowym. Gotuję ok. 15 min.
Jeśli mamy dobrej jakości passatę i nie przesadzimy z rozcieńczaniem jej to
uzyskamy sos, który nie wymaga zagęszczania.
SMACZNEGO!