PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka
  • ½ szkl płatków owsianych 1-2 jajka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 passata pomidorowa
  • woda
  • mąka owsiana
  • mleko roślinne owsiane/ ryżowe
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Płatki owsiane moczę w wodzie.

Do mięsa dodaję jajka, startą na drobnych oczkach marchewkę, podduszoną na oliwie cebulę, odciśnięte z wody płatki owsiane, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszam.

Do garnka wlewam passatę, dodaję mleko ryżowe (do smaku).

Formuję pulpeciki, obtaczam w mące owsianej i wrzucam do garnka z sosem pomidorowym. Gotuję ok. 15 min.

Jeśli mamy dobrej jakości passatę i nie przesadzimy z rozcieńczaniem jej to
uzyskamy sos, który nie wymaga zagęszczania.
SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.