Składniki:
- 1 ½ szkl. ryżu
- 1 l wywaru warzywnego
- 1 dynia Hokkaido
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- ¼ kostki masła
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- garstka świeżej natki pietruszki lub szałwii
- maleńka szczypta szafranu opcjonalnie
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obieram i kroję w dość drobną kostkę (nie zawsze obieram dynię, to zależy od grubości i twardości skóry, jeśli mam dynię Hokkaido kroję ze skórką).
Wywar można zagotować ze szczyptą szafranu, ale nie jest to konieczne.
W woku szklę cebulę, czosnek i imbir na maśle klarowanym, ale bardzo delikatnie. Dodaję ryż i mieszam parę minut.
Dodaję ½ szkl. wywaru warzywnego, dynię oraz drobno posiekaną natkę lub szałwię.
Gdy płyn się wchłonie dodaję kolejne ½ szkl. wywaru. Gdy płyn się wchłonie dodaję resztę wywaru oraz masło i cały czas mieszam.
Mieszanie jest bardzo ważne!
Dodaję przyprawy i pamiętam, aby często mieszać zawartość woka.
Kiedy wszystko się ujednolici wyłączam gaz, woka przykrywam i odstawiam na kilkanaście minut.
SMACZNEGO!