DYNIOTTO

Składniki:

  • 1 ½ szkl. ryżu
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 dynia Hokkaido
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ¼ kostki masła
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • garstka świeżej natki pietruszki lub szałwii
  • maleńka szczypta szafranu opcjonalnie
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Dynię obieram i kroję w dość drobną kostkę (nie zawsze obieram dynię, to zależy od grubości i twardości skóry, jeśli mam dynię Hokkaido kroję ze skórką).

Wywar można zagotować ze szczyptą szafranu, ale nie jest to konieczne.

W woku szklę cebulę, czosnek i imbir na maśle klarowanym, ale bardzo delikatnie. Dodaję ryż i mieszam parę minut.

Dodaję ½ szkl. wywaru warzywnego, dynię oraz drobno posiekaną natkę lub szałwię.

Gdy płyn się wchłonie dodaję kolejne ½ szkl. wywaru. Gdy płyn się wchłonie dodaję resztę wywaru oraz masło i cały czas mieszam.

Mieszanie jest bardzo ważne!

Dodaję przyprawy i pamiętam, aby często mieszać zawartość woka.

Kiedy wszystko się ujednolici wyłączam gaz, woka przykrywam i odstawiam na kilkanaście minut.
SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.