1 szk. kaszki kukurydzianej/grysiku kukurydzianego, 4-5 szkl. wody/ mleka roślinnego, garść wiórków kokosowych, 2-3 daktyle/1 banan, 1 łyżka masła, borówki, truskawki, porzeczki mrożone, rodzynki, morele suszone
PRZYGOTOWANIE: Kaszkę / grysik wsypujemy do wrzącej wody / mleka. Pamiętamy o energicznym mieszaniu trzepaczką do jajek. Jeśli gotujemy na wodzie z pewnością należy dodać daktyle (namoczone we wrzątku i dokładnie zblendowane) lub zblendowanego banana, jeśli na mleku roślinnym zależy od naszych preferencji smakowych. Następnie dodajemy wiórki, owoce pokrojone na małe kawałeczki i masło. Kaszkę gotuję ok. 25 min. Wylewam do formy i czekam,aż zgęstnieje, a następnie wycinam różne kształy. Można również już nieco stężałą polentę układać na blasze na kształt ciastek i pozostawić do zastygnięcia. SMACZNEGO ☺.