Składniki:
- 3 l wrzątku,
- 4-6 szt. buraków,
- 1/3 łyżeczki tymianku,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1/3 łyżeczki kminku,
- 4-5 marchewek,
- 2-3 pietruszki,
- 2 cebule,
- kawałek pora i selera,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- szczypta pieprzu cayenne,
- sól,
- szczypta bazylii,
- pęczek pietruszki i koperku,
- ziele angielskie,
- kozieradka.
Do 3 litrów wrzątku dodać kolejno: szczyptę tymianku, kurkumę, majeranek, pokrojone buraki, kminek, pokrojone marchewki, pokrojona
pietruszkę, imbir, kozieradkę, pokrojony seler, pokrojone na ćwiartki cebule, por, przeciśnięte ząbki czosnku, szczyptę pieprzu cayenne, liście laurowe, ziele angielskie, odrobine pieprzu, sól, bazylię.
Gotować ok. 20-25 minut na najmniejszym ogniu. Dodać pęczek zgniecionej natki. Zagotować. Można jeść np. z ziemniakami.
Bardzo pożywne i smaczne.