Składniki:
- 400 g batatów,
- kawałek selera (jak do rosołu),
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżka tartego imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- sól morska,
- pieprz czarny, pieprz cayenne, kurkuma,
- 500 ml bulionu z rosołu (możesz użyć bulionu z warzyw, bądź samej wody (jednak zupa będzie mniej esencjonalna)
- kilka kropel soku z pomarańczy.
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym podduś pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli lubisz ostrzejszy smak dodaj tarty imbir. Do garnka wrzuć pokrojone w kosteczkę bataty oraz kawałek selera, zalej bulionem (można wodą). Dodaj przyprawy.
Gotuj 15 minut pod przykrywką, następnie dorzuć podduszoną cebulę, czosnek i imbir. Na koniec wszystko miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Możesz na wierzch dodać np. płatki migdałów.