Krem z batatów

Składniki:

  • 400 g batatów,
  • kawałek selera (jak do rosołu),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżka tartego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól morska,
  • pieprz czarny, pieprz cayenne, kurkuma,
  • 500 ml bulionu z rosołu (możesz użyć bulionu z warzyw, bądź samej wody (jednak zupa będzie mniej esencjonalna)
  • kilka kropel soku z pomarańczy.

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym podduś pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli lubisz ostrzejszy smak dodaj tarty imbir. Do garnka wrzuć pokrojone w kosteczkę bataty oraz kawałek selera, zalej bulionem (można wodą). Dodaj przyprawy.

Gotuj 15 minut pod przykrywką, następnie dorzuć podduszoną cebulę, czosnek i imbir. Na koniec wszystko miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Możesz na wierzch dodać np. płatki migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.