Składniki:
150 g mąki z ciecierzycy
100 mąki ryżowej lub jaglanej
1 łyżka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta goździków w proszku
100 ml oleju z pestek winogron
7 łyżek karobu w płynie (melasa z chleba świętojańskiego)
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy siemię lniane, sodę, rozgrzewające przyprawy i sól. Mieszamy. W rondelku podgrzewamy olej z karobem, który wciąż mieszamy. Ciepły roztwór przelewamy do miski z mąką i miksujemy. Powstanie grudkowate ciasto, które wyrabiamy ręcznie, będzie tłuste. Ciepłe ciasto wykładamy na papier do pieczenia, spłaszczamy i nakrywamy drugim kawałkiem papieru. Wałkujemy na grubość około 0,4 cm. Rozgrzewamy piekarnik na 170 st. C. i wykładamy papierem blaszkę do pieczenia. Wykrawamy ciasteczka. Można przy pomocy słomki (najlepiej plastikowej) zrobić dziurki do zawieszania na choinkę. Pierniczki pieczemy około 8 minut, sprawdzając czy się już zarumieniły. Łatwo je spalić. Im mniejsze kształty, tym wymagają krótszego pieczenia. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blaszcze do wystudzenia.

Dzięki za przepis! Spróbuję zamiast ryżowej użyć gryczanej i podzielę się efektem 🙂