Zdrowe dietetyczne pierniczki z cieciorką

Składniki:

150 g mąki z ciecierzycy

100 mąki ryżowej lub jaglanej

1 łyżka mąki z tapioki lub ziemniaczanej

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

szczypta soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

szczypta goździków w proszku

100 ml oleju z pestek winogron

7 łyżek karobu w płynie (melasa z chleba świętojańskiego)

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy siemię lniane, sodę, rozgrzewające przyprawy i sól. Mieszamy. W rondelku podgrzewamy olej z karobem, który wciąż mieszamy. Ciepły roztwór przelewamy do miski z mąką i miksujemy. Powstanie grudkowate ciasto, które wyrabiamy ręcznie, będzie tłuste. Ciepłe ciasto wykładamy na papier do pieczenia, spłaszczamy i nakrywamy drugim kawałkiem papieru. Wałkujemy na grubość około 0,4 cm. Rozgrzewamy piekarnik na 170 st. C. i wykładamy papierem blaszkę do pieczenia. Wykrawamy ciasteczka. Można przy pomocy słomki (najlepiej plastikowej) zrobić dziurki do zawieszania na choinkę. Pierniczki pieczemy około 8 minut, sprawdzając czy się już zarumieniły. Łatwo je spalić. Im mniejsze kształty, tym wymagają krótszego pieczenia. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blaszcze do wystudzenia.

1 thoughts on “Zdrowe dietetyczne pierniczki z cieciorką

  1. Iga says:

    Dzięki za przepis! Spróbuję zamiast ryżowej użyć gryczanej i podzielę się efektem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.

No fields found, please go to settings & save/reset fields