3 marchewki
1 pietruszka
1⁄4 selera
3-4 ziemniaki
1⁄2 kalafiora/ 1⁄2 brokuła//mieszanka jarzynowa 2-3 pomidory
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
woda
mleko roślinne
woda z ogórków kiszonych/ sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE: W garnku na oliwie z oliwek duszę cebulę. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieram na grubszych oczkach i dokładam do cebuli. Zalewam całość odrobiną wody i duszę kilka minut. W zależności od tego jaką zupę chcę otrzymać dodaję kalafior / brokuł / mieszankę jarzynową (kawałek brokuła, mrożony groszek, garść mrożonej fasolki szparagowej) oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory (sprawią, że zupa nie będzie mdła). Zalewam całość ok. 1 szkl. mleka roślinnego (każdy powinien ustalić sam ilość dodanego mleka – kwestia smaku) oraz uzupełniam wodą, aby dobrze przykryć wszystkie warzywa. Na koniec dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiam solą i pieprzem, a także bardzo często wodą z ogórków kiszonych (dla zrównoważenia smaku, ze względu na mleko roślinne, które daje dużo słodyczy, można ewentualnie użyć odrobinę soku z cytryny – wszystko według gustu). Gotuję do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. SMACZNEGO ☺.