1⁄2 dyni
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 szkl. wody
1⁄2 szkl. mleka roślinnego (fajnie smakuje kokosowe) 1⁄2 łyżeczki startego imbiru ewentulalnie
1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE: W garnku na oliwie duszę pokrojoną cebulę, czosnek oraz ewentualnie imbir. Marchewkę kroję w plasterki i też przekładam do garnka. Obieram ze skórki i kroję w kostkę. Czasami kroję dynię w duże kawałki i piekę do miękkości ze skórką, którą poźniej bardzo łatwo zdjąć. Następnie dynię przekładam do garnka i zalewam wodą oraz mlekiem (płyn powinien prawie zupełnie przykryć warzywa). Gotuję kilkanaście minut, aż marchewki zmiękną. Na końcu wszystko przyprawiam i blenduję. SMACZNEGO ☺.