Składniki:
- 4 średnie papryki,
- 500g mięsa mielonego,
- 100g ryżu – ugotować i ostudzić,
- duża cebula,
- kilka pieczarek – posiekanych i przesmażonych (można pominąć),
- 2 łyżki koncentratu lub passaty pomidorowej,
- jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, oregano, słodka papryka, kurkuma, szklanka bulionu.
Przygotowanie:
Papryki kroimy (na pół lub odciąć im tylko kapelusze) i oczyszczamy. Cebulę siekamy i przesmażamy na maśle do zeszklenia, dodajemy czosnek. Po pół minuty dodajemy mięso i smażymy aż mięso nie będzie surowe. Gdy mięso ostygnie łączymy je z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku i faszerujemy masą papryki.
Nafaszerowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym lub w dużej
blaszce, a następnie wlewamy do naczynia bulion i całość wstawiamy do
piekarnika rozgrzanego do 200℃ (termoobieg) na 30min.