Faszerowana papryka

faszerowana papryka zapiekana

Składniki:

  • 4 średnie papryki,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 100g ryżu – ugotować i ostudzić,
  • duża cebula,
  • kilka pieczarek – posiekanych i przesmażonych (można pominąć),
  • 2 łyżki koncentratu lub passaty pomidorowej,
  • jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka, kurkuma, szklanka bulionu.

Przygotowanie:

Papryki kroimy (na pół lub odciąć im tylko kapelusze) i oczyszczamy. Cebulę siekamy i przesmażamy na maśle do zeszklenia, dodajemy czosnek. Po pół minuty dodajemy mięso i smażymy aż mięso nie będzie surowe. Gdy mięso ostygnie łączymy je z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku i faszerujemy masą papryki.

Nafaszerowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym lub w dużej
blaszce, a następnie wlewamy do naczynia bulion i całość wstawiamy do
piekarnika rozgrzanego do 200℃ (termoobieg) na 30min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.