Składniki:
- 1/2 kubka kaszy jaglanej opłukanej na sitku,
- 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach,
- 1 pietruszka starta na tarce o grubych oczkach,
- 1/3 selera startego na tarce o grubych oczkach,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula pokrojona w kostkę,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- garść posiekanej zielonej pietruszki,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 0,7 litra wywaru z jarzyn.
Przygotowanie:
Podgrzej masło w garnku, zeszklij cebulę. Dodaj warzywa korzeniowe i chwilę podsmażaj. Dodaj opłukaną kaszę jaglaną.
Wymieszaj i zalej bulionem wraz z zielem angielskim, listkami laurowymi oraz 1 łyżeczką przecieru pomidorowego. Dodaj sól i oregano.
Gotuj przez 15 minut aż kasza wsiąknie cały wywar.
Przed podaniem udekoruj zieloną pietruszką oraz sezamem.