Składniki (3-4 porcje):
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
- 2 cebule,
- 1-2 ząbki czosnku,
- oliwa do smażenia,
- garść suszonych pomidorów,
- 1 mały pęczek natki pietruszki,
- 2 czubate łyżki ziaren słonecznika,
- 1/4 szklanki czarnych oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z suszonych pomidorów.
Przygotowanie:
Rozgrzewamy garnek, w którym będziemy gotowali kaszę wsypujemy kaszę jaglaną i prażymy ją, często nią potrząsając, żeby się nie przypaliła. Robimy to tak długo, aż kasza zacznie pachnieć.
Przesypujemy ją na sitko, przelewamy wrzątkiem i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem w ilości dwa razy wyższej niż kasza (jeżeli kasza zajmuje 1cm wysokości rondla, zalewamy ją 2 cm wysokości wody).
Lekko solimy i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 15-20 minut do miękkości i przez cały ten czas NIE mieszamy kaszy.
Gdy kasza jest ugotowana, zestawiamy ją z ognia i trzymamy jeszcze chwilę pod przykryciem. W międzyczasie przygotowujemy dodatki.
Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią ziarna słonecznika. Prażymy je do zarumienienia i odstawiamy. Natkę pietruszki (same listki) drobno siekamy. W plasterki kroimy oliwki i suszone pomidory.
W drobną kostkę kroimy cebulę i drobno siekamy czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i lekko rumienimy, dokładamy cebulę i dusimy ok. 2-3 minut. Kaszę jaglaną z suszonymi pomidorami i słonecznikiem można jeść na zimno lub na ciepło.
Kaszę studzimy (wersja na zimno), mieszamy, żeby ziarenka się porozdzielały i dodajemy do niej podduszoną cebulę z czosnkiem, posiekane suszone pomidory, natkę, oliwki i uprażone ziarna słonecznika.
Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Doprawiamy pieprzem, sól może być niepotrzebna, ponieważ suszone pomidory i oliwki są dość mocno słone.
Jeżeli jaglanka jest za sucha, możemy podlać ją oliwą z suszonych pomidorów.