Składniki:
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki groszku (najlepiej świeżego, ew. może być mrożony, należy go wcześniej rozmrozić),
- świeże zioła (w zależności od tego, co rośnie na parapecie. Polecam szczególnie tymianek, oregano, szałwię),
- domowe pesto: w moździerzu ucieramy 1 ząbek czosnku, pół pęczka świeżej bazylii, kilka łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, odrobina cytryny.
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. W dużej misce ubić pianę z białek z odrobiną soli. Kiedy będzie gładka, dodać żółtka, zioła i pół łyżki pesto – delikatnie wmieszać je w masę. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu (np. oliwy z oliwek, oleju roślinnego lub klarowanego masła). Przełożyć masę i czekać aż się dobrze zetnie. Podawać z ulubionymi dodatkami (np. z grillowanymi na żeliwnej patelni pomidorkami koktajlowymi) i resztą pesto.
Prosty, puszysty i delikatny.
Zamiast warzyw można wykorzystać do niego dowolne owoce, np maliny
albo jagody. Na osobę używam 1 dużego jajka.