Omlet z ziołami, groszkiem i pesto

omlet z ziołami groszkiem i pesto

Składniki:

  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki groszku (najlepiej świeżego, ew. może być mrożony, należy go wcześniej rozmrozić),
  • świeże zioła (w zależności od tego, co rośnie na parapecie. Polecam szczególnie tymianek, oregano, szałwię),
  • domowe pesto: w moździerzu ucieramy 1 ząbek czosnku, pół pęczka świeżej bazylii, kilka łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, odrobina cytryny.

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. W dużej misce ubić pianę z białek z odrobiną soli. Kiedy będzie gładka, dodać żółtka, zioła i pół łyżki pesto – delikatnie wmieszać je w masę. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu (np. oliwy z oliwek, oleju roślinnego lub klarowanego masła). Przełożyć masę i czekać aż się dobrze zetnie. Podawać z ulubionymi dodatkami (np. z grillowanymi na żeliwnej patelni pomidorkami koktajlowymi) i resztą pesto.

Prosty, puszysty i delikatny.
Zamiast warzyw można wykorzystać do niego dowolne owoce, np maliny
albo jagody. Na osobę używam 1 dużego jajka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.