Składniki (6 porcji):
- 200g brązowego ryżu,
- 700 ml mleka sojowego (inne roślinne również się sprawdzą),
- 75g daktyli (około 15 sztuk),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka kardamonu
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ¼ – ½ łyżeczki imbiru,
- ¼ gałki muszkatołowej,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Odmierzony ryż przesyp do większego garnka i dodaj około 490 ml wody oraz szczyptę soli.
Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut ( ryż ma tylko lekko pyrkać).
Gdy ryż się wstępnie ugotuje, dodaj mleko sojowe, ekstrakt z wanilii oraz przyprawy.
Znów doprowadź do wrzenia i gotuj na minimalnym ogniu pod przykryciem, przez 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaj posiekane daktyle i nadal gotuj, do wyparowania wody, pod koniec ciągle mieszając (można już bez przykrywki, jeśli jesteśmy pewni, że ryż się odpowiednio rozgotował).
Odstaw do lekkiego ostygnięcia i podawaj.
Pudding nadal świetnie smakuje w temperaturze pokojowej, a nawet z lodówki.