Korzenny pudding z brązowego ryżu

Składniki (6 porcji):

  • 200g brązowego ryżu,
  • 700 ml mleka sojowego (inne roślinne również się sprawdzą),
  • 75g daktyli (około 15 sztuk),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ – ½ łyżeczki imbiru,
  • ¼ gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Odmierzony ryż przesyp do większego garnka i dodaj około 490 ml wody oraz szczyptę soli.

Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut ( ryż ma tylko lekko pyrkać).

Gdy ryż się wstępnie ugotuje, dodaj mleko sojowe, ekstrakt z wanilii oraz przyprawy.

Znów doprowadź do wrzenia i gotuj na minimalnym ogniu pod przykryciem, przez 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodaj posiekane daktyle i nadal gotuj, do wyparowania wody, pod koniec ciągle mieszając (można już bez przykrywki, jeśli jesteśmy pewni, że ryż się odpowiednio rozgotował).

Odstaw do lekkiego ostygnięcia i podawaj.

Pudding nadal świetnie smakuje w temperaturze pokojowej, a nawet z lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.