Składniki:
1 kalafior,1⁄2 główki czosnku, olej, sól, 1 łyżka oliwy, 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody, 2 – 2 1⁄2 szklanki mleka roślinnego, spora szczypta gałki muszkatołowej, sól i czarny pieprz.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kalafiora podzielić na różyczki, łodygę pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie natrzeć olejem. Tak przygotowanego przełożyć na blachę, dorzucić ząbki czosnku i piec przez 18 – 20 minut. Po upływie tego czasu wyjąć blachę. Czosnek wyjąć z łupin, łupiny wyrzuć. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać upieczonego kalafiora wraz z czosnkiem, podsmażać przez 2 – 3 minuty, po czym wlać gorący bulion.
Gotuj przez 5 minut. Następnie zblendować na bardzo gęsty krem, stopniowo wlewając mleko wciąż blendować. Na koniec doprawić do smaku gałką, pieprzem oraz solą. Podawać z oliwą i migdałami. Możesz także użyć śmietanki z nerkowców.