Składniki:
6 – 8 czerwonych papryk, 2 kg dojrzałych pomidorów, 1 – 1,5 szklanki bulionu warzywnego, 2 -3 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, sól i czarny pieprz. Do podania: świeża bazylia i dobra oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni – termoobieg. Papryki przekroić na pół. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Pomidory ułożyć na drugiej blasze wraz z ząbkami czosnku w łupinie, piec przez 25 – 35 minut do czasu, aż brzegi papryk zaczną się zwęglać. Gorące papryki wyjąć, włożyć do szczelnego plastikowego pojemnika i odłożyć na 15 minut. Dzięki temu papryki będzie znacznie łatwiej obrać. Na dnie garnka rozgrzać łyżkę oleju i dodać pomidory, ząbki czosnku wyciśnięte z łupiny oraz sporą szczyptę soli. Dusić przez 10 – 20 minut na małym ogniu.
Dodać papryki, bulion i wszystko zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, bazylią oraz oliwą.