Składniki (2 porcje):
- 120 g jaśminowego ryżu tajskiego
- ok. 300 ml wody
- 60 ml (4 łyżki) mleka kokosowego
- 1 laska wanilii
- 1 mango (ok 240 g)
- 1 pudełko malin (ok 125 g)
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Odmierzamy odpowiednią ilość ryżu, wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli zabraknie wody a ryż zacznie przywierać dolewamy trochę więcej.
Kiedy ryż się ugotuje i „wypije” całą wodę dodajemy mleko kokosowe i ziarna wyciągnięte z laski wanilii (może być też sproszkowana wanilia lub ekstrakt). Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy jeszcze ok 3 minuty.
W międzyczasie pozbawiamy mango pestki, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym miodem i dusimy cały czas mieszając, robimy tak ok 3 minuty.
Do miseczki nakładamy ugotowany ryż, na wierzchu układamy uduszone mango i świeże maliny.
Opcjonalnie możemy posypać świeżymi kwiatami lawendy.