Ryż z mango i malinami

zdrowe lekkie śniadanie ryż z mango i malinami

Składniki (2 porcje):

  • 120 g jaśminowego ryżu tajskiego
  • ok. 300 ml wody
  • 60 ml (4 łyżki) mleka kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 mango (ok 240 g)
  • 1 pudełko malin (ok 125 g)
  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Odmierzamy odpowiednią ilość ryżu, wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli zabraknie wody a ryż zacznie przywierać dolewamy trochę więcej.

Kiedy ryż się ugotuje i „wypije” całą wodę dodajemy mleko kokosowe i ziarna wyciągnięte z laski wanilii (może być też sproszkowana wanilia lub ekstrakt). Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy jeszcze ok 3 minuty.

W międzyczasie pozbawiamy mango pestki, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym miodem i dusimy cały czas mieszając, robimy tak ok 3 minuty.

Do miseczki nakładamy ugotowany ryż, na wierzchu układamy uduszone mango i świeże maliny.

Opcjonalnie możemy posypać świeżymi kwiatami lawendy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.