Składniki (porcja dla 4-5 os):
- 2 szkl płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1,5 szkl. mleka roślinnego
- owoce, przyprawy, orzechy
Przygotowanie:
Wysmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem. Wsyp do niego 2 szkl. płatków owsianych, dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia.
W drugim naczyniu rozbełtaj 2 jajka i 1,5 szkl. mleka roślinnego. Wlej do płatków owsianych. Dodaj pokrojone owoce np. truskawki, jagody, jabłka i cynamon, orzechy lub co tylko podpowiada Ci wyobraźnia.
Idealnie jest jak taka mieszanka postoi 20 minut, aby płatki zaczęły chłonąć płyny.
Piec w piekarniku 30 min. 180 C.
Wskazówki: Owsiankę przygotuj wieczorem wstaw do lodówki, rano jak tylko otworzysz oczy włącz piekarnik i wstaw owsiankę, a potem zacznij ogarniać rzeczywistość.
Na śniadanie zjedz ciepłą owsiankę, zimną, weź do pracy. W pojemniczku daj porcję dziecku do szkoły. A jak coś zostanie to idealnie, będzie na kolejny dzień.