Składniki:
- 500g polędwiczek z indyka,
- 1 czerwona papryka,
- 2-3 małe, młode ziemniaczki (w łupince),
- 1 marchewka,
- kilka suszonych śliwek,
- 1/2 pora,
- kilka ząbków czosnku (nieobranych),
- 1/2 paczki szpinaku baby,
- 1 łyżka orzechów włoskich,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Polędwiczkę z indyka myjemy i kroimy na kawałki. Podsmażamy na patelni do lekkiego zrumienienia.
W międzyczasie kroimy paprykę i marchewkę w paski a ziemniaczki w plasterki (można je wcześniej podgotować). Układamy na blaszce do pieczenia ciasta, dokładamy suszone śliwki i czosnek, dokładamy podsmażone mięso, solimy i pieprzymy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na ok 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem dokładamy pora pokrojonego w plasterki.
Na półmisku rozsypujemy umyte liście szpinaku, wykładamy całość z piekarnika i posypujemy prażonymi (na patelni bez tłuszczu) orzechami
włoskimi.