Półmisek obfitości z indykiem i bakaliami

polędwiczka z indyka z bakaliami

Składniki:

  • 500g polędwiczek z indyka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2-3 małe, młode ziemniaczki (w łupince),
  • 1 marchewka,
  • kilka suszonych śliwek,
  • 1/2 pora,
  • kilka ząbków czosnku (nieobranych),
  • 1/2 paczki szpinaku baby,
  • 1 łyżka orzechów włoskich,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Polędwiczkę z indyka myjemy i kroimy na kawałki. Podsmażamy na patelni do lekkiego zrumienienia.

W międzyczasie kroimy paprykę i marchewkę w paski a ziemniaczki w plasterki (można je wcześniej podgotować). Układamy na blaszce do pieczenia ciasta, dokładamy suszone śliwki i czosnek, dokładamy podsmażone mięso, solimy i pieprzymy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na ok 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem dokładamy pora pokrojonego w plasterki.

Na półmisku rozsypujemy umyte liście szpinaku, wykładamy całość z piekarnika i posypujemy prażonymi (na patelni bez tłuszczu) orzechami
włoskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.