Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego (np karczek),
- 500g mięsa mielonego wołowego (np antrykot),
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka startego ziela angielskiego,
- sól, pieprz,
- 1 całe jajo kurze,
- 2 żółtka kurze,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- 1 czerwona cebula.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 150ºC. W tym czasie siekamy drobno czerwoną cebulę i szklimy ją na patelni z roztopioną łyżką masła klarowanego. Studzimy.
Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, jajkami, roztopioną resztą masła klarowanego i ostudzoną zeszkloną cebulą.
Z powstałej masy formujemy klopsiki i podsmażamy je z każdej strony na patelni (obracając).
Następnie klopsiki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i
pieczemy 15-20 min.