Klopsiki (bez mąki) z piekarnika

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego (np karczek),
  • 500g mięsa mielonego wołowego (np antrykot),
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka startego ziela angielskiego,
  • sól, pieprz,
  • 1 całe jajo kurze,
  • 2 żółtka kurze,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1 czerwona cebula.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 150ºC. W tym czasie siekamy drobno czerwoną cebulę i szklimy ją na patelni z roztopioną łyżką masła klarowanego. Studzimy.

Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, jajkami, roztopioną resztą masła klarowanego i ostudzoną zeszkloną cebulą.

Z powstałej masy formujemy klopsiki i podsmażamy je z każdej strony na patelni (obracając).

Następnie klopsiki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i
pieczemy 15-20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się jak będzie dostępny? Napiszę Ci maila jak tylko dostaniemy ten produkt, upewnij się, że podajesz maila z którego korzystasz bo dostawa będzie nieduża.